Help mee om de koala’s te beschermen

Koala’s in het uiterste zuidwesten van Victoria in Australië die uit hun oorspronkelijke leefgebied zijn verdreven, zoeken noodgedwongen een veilig onderkomen in plantages met blauwe gombomen omdat geschikt leefgebied in de omgeving steeds schaarser wordt. Deze plantages bieden echter geen veilige schuilplaats voor koala’s.

Uiteindelijk worden al hun verblijfplaatsen omgehakt, vaak terwijl ze hoog in de bomen, onzichtbaar voor mensen, liggen te slapen.

Al ruim vier jaar voeren we campagne voor strengere regelgeving om koala’s te beschermen tegen de gevaren van houtkap. In januari 2017 werd door de regering van Victoria eindelijk de langverwachte regelgeving op het gebied van Koala Management ingevoerd.

Hopelijk zorgt deze nieuwe regelgeving voor wat verbetering. Zo moeten houtkapbedrijven nu speciale koalaplannen opstellen en medewerkers inzetten om te zoeken naar koala’s die zich mogelijk verschuilen in de bomen die gekapt worden.

Maar hoewel de nieuwe regels goed bedoeld zijn, schieten ze alsnog tekort. Er is één opvallend en belangrijk hiaat. Bedrijven worden namelijk op geen enkele wijze verplicht om ervoor te zorgen dat de koala’s een nieuw, permanent leefgebied krijgen wanneer de bomen waarin ze wonen worden gekapt.

Bedrijven zouden een deel van hun enorme winst moeten investeren in het aanleggen van permanent leefgebied en wildcorridors zodat ontheemde koala’s een plek hebben om te wonen en kunnen rondtrekken.

Met een korte brief aan de Australische minister van milieu, Lily D’Ambrosio, kunnen we de koala’s helpen. We hebben een voorbeeldbericht opgesteld dat je kunt verzenden. Je kunt ook je eigen e-mail opstellen, zorg er wel voor dat je beleefd blijft.

 
 
Kom in actie
 

Environment Minister Lily D’Ambrosio